Trappestigen er kendetegnet ved at stigen kan klappes sammen, har sine trin på den ene side, god stabilitet til de fleste opgaver og har som regel en platform, til eksempelvis at stille sin malerbøtte eller sit værktøj på, når man arbejder. Trappestigen findes i et hav af forskellige modeller efterhånden, og bruges også til lige så mange forskellige ting. Og netop derfor fungere den super i hjemmet, da den kan bruges til så mange forskellige opgaver. Der findes også producenter der laver mere design orienterede trappestiger, typisk til brug i køkkenet, eksempelvis den danske producent Hindevadgaard der laver en utrolig flot trappestige som passer perfekt i køkkenet eller det lille værksted.
Så hvad skal du vælge? Det handler først og fremmest om at finde ud af, hvad man primært har af arbejdsopgaver, hvilke krav man har til sin stige og hvor tit man skal bruge den. I hjemmet eksempelvis kan en billigere hobby-stige tit være et fint valg, da man sjældent bruger den mere end én gang eller to om ugen. Men skal man bruge sin stige mere end 1-2 gange om ugen, så gør man klogt i, at kigge efter en mere professionel løsning.
Funktionalitet
En stiges funktion er ikke svær at regne ud, man skal kunne nå op et sted, hvor man ikke selv er i stand til at nå. Derudover har forskellige stiger selvfølgelig forskellige funktioner der gør dem mere beregnet til nogen ting end andre. Her er der tale om en trappestige, som oftest bruges af malere, gør-det-selv folket og tit også folk der laver udendørs renovering af forskellig art. Dens udfoldelige ben gør, at man opnår en rigtig god stabilitet, når man eksempelvis arbejder op ad en væg, som man gør når man maler. Derudover sørger platformen over stigens øverste trin også for, at man har et sted at stille værktøj, skruer, søm, malerbøtter og hvad man ellers kan finde på, så man ikke skal op og ned af stigen hele tiden. I øvrigt en funktion der differentiere denne stigetype fra Wienerstigen, som godt kan forveksles med en trappestige.
Højde
Trappestiger er som regel et sted mellem 0,70 cm og op til ca. 3 meter. Med hensyn til højden er det vigtigt at du ikke tæller platformen med, da platformen ikke er beregnet til at stå på. Ofte finder man mål på stigen, der måler enten højden op til øverste bøjle (den fulde længde) eller længden op til platformen. Men i realiteten skal du bruge højden til øverste trin. I øvrigt er det en god idé at købe en god kvalitets stige hvis man skal højere op end 3-4 trin da det herefter kan blive farligt med en for billig stige.
Vægt
Vægten på stiger hænger som regel sammen med det materiale stigen er lavet af. Det er oftest træstiger der er de tungeste, aluminiumsstiger der er lettest og så ligger glasfiberstiger tit et sted imellem de to. Men der er altid undtagelser. Alt efter hvor mange funktioner stigen har, øges vægten tit også, og tit er aluminiumsstiger dem med flest funktioner, hvorfor man også kan finde et par ret tunge stiger i aluminium. Men kig dig for, de fleste steder kan man finde stigens vægt i specifikationerne.
Omgivelser og brug
Omgivelserne er også en vigtig faktor at tage med, når man skal vælge en stige, og det er generelt for alle stiger. Arbejder du eksempelvis tit i fugtige omgivelser, kan det være en kedelig løsning at bruge en træstige, alt efter hvor godt stigen er behandlet. Arbejder du i korrosive miljø, vil du opleve at din aluminiumsstige hurtigt vil blive rusten, hvilket absolut ikke øger stigens sikkerhed.
Der findes også stiger af rustfrit stål, men de er tit vanvittigt tunge, hvilket sjældent gør dem til det fortrukne materiale at laver stiger af. Dette er også grunden til at glasfiberstiger er fantastiske i visse miljøer, eksempelvis ville jeg aldrig vælge andet end glasfiberstiger hvis jeg var elektriker. Glasfiber har en rigtig god holdbarhed, så er du i tvivl om miljøet, altså om der er meget fugt, korrosive dampe/væsker eller andet, så kan glasfiberstiger faktisk være et rigtig fint alternativ som er værd at kigge efter.
Tænk over hvad din stige skal bruges til, før du køber din stige, aluminium er ikke altid det perfekte valg, selvom materialet tit bliver anset som det mest alsidige. Det kan jo være lige meget om din stige er alsidig, hvis den ruster væk i løbet af et par måneder. Hvis der skulle være en let guide kunne det se sådan ud:
Vådt/fugtigt miljø | = | Alu eller glasfiber | |
Korrosive miljøer | = | Træ eller glasfiber | |
Højspænding? | = | Glasfiber!! | |
Indendørs og tørre miljøer | = | Træ eller alu |
Sikkerhed
Når du kigger efter stiger skal du særligt kigge efter stigens mærkninger, så man er sikker på, at stigen lever op til de europæiske standarder om sikkerhed. Man skal kigge efter mærkninger som DS/INSTA 650, EN-131 og SS2091. Den sidstnævnte mærkning, SS2091, er den svenske standard som faktisk er den strengeste af de europæiske standarder. Denne standard bliver faktisk også tit brugt af de danske producenter, eksempelvis har Jumbo, en af de større stige- og stilladsproducenter, sendt en stor del af deres sortiment til Sverige for at få testet deres produkter der.
Det er også vigtigt at du kigger efter slid på stigen løbende. Hvis din stige ser slidt ud, så er den det formenligt også, og så er det tid til enten af få sin stige kontrolleret, eller købe en ny. Der er ingen grund til at risikere, at blive en del af arbejdsulykkestatistikken på grund af en dårlig vedligeholdt stige. Faktisk er fald fra stiger og stilladser en af de hyppigste årsager til arbejdsskader i Danmark. Så vær OBS på din stiges helbred. Hvis du er i tvivl kan flere stigeproducenter og forhandlere udføre stigekontrol, som er langt billigere end at skulle sygemeldes pga. arbejdsskader.
Ingen kommentarer til “Trappestiger: Guide til den rigtige trappestige”