Om man som håndværker vælger en foldekniv, schweizerkniv, hobbykniv eller et decideret multi-tool, er der store muligheder i at investere i en håndværkerkniv med flere funktioner. Et nemt og effektivt værktøj, som er designet til at afhjælpe med de fleste opgaver man som håndværker, såvel som handy man kan komme ud for.
Som håndværker er man bekendt med at der til enhver opgave, skal bruges flere forskellige værktøjer. I gamle dage associerede man tit en håndværker, med en stor værktøjskasse, som de knoklede med at bære rundt fra sted til det. Dette er stadig tilfældet, men denne værktøjskasse er i de fleste tilfælde blevet skiftet ud med en god håndværkerkniv, som er designet til at kunne hjælpe med en stor portion af opgaverne.
Knivtyper:
I kniv verden, findes der utallige forskellige knivtyper. Og alt efter hvilke opgaver man skal løse, er der nogle typer, som passer bedre end andre. Men hvilke knivtyper egner sig egentlig godt til håndværkerbrug?
- Hobbykniven:
Den gode gamle kending, som de fleste har i deres bælte og/eller kender til. Denne kniv, som nemt og hurtigt kan skubbes ud, så man kan lave et rent snit. Derefter kan den nemt skubbes tilbage, så den er helt ufarlig. - Foldekniven:
Ligesom hobbykniven, har denne kniv kun enkelte funktioner, og består oftest kun i skære eller save. Den slås nemt sammen og er dermed ufarlig for omgivelserne. Den er dog oftest større og skarpere end hobbykniven og kan dermed også bruges til tykkere materialer. - Schweizerkniven:
De tidligere krigsproducenter af schweizerknive, med flere funktioner, er siden gået over til en lidt mere fredeligt business (men leverer dog stadig til den Schweiziske hær). Denne type kniv er et værktøj, som oftest består af et knivblad og forskellige værktøjer, som skjules i skæftet. - Multi-tool:
Et multi-tool er et smart værktøj, som er udstyret med mange forskellige funktioner. Den kan købes til at dække ethvert behov indenfor håndværker branchen, så man kan få dem med de funktioner som kræves til at klare netop dit håndværk.
Før du køber en håndværkerkniv:
Inden du går ud og investerer i en håndværkerkniv, er det vigtigt at du overvejer hvilke funktioner du har brug for. Hver håndværker har hver deres specialområde, og det er derfor en rigtig god ide at du køber en håndværkerkniv, som passer til dine individuelle behov.
Hvilken kniv ville passe til mig?
Som sagt er det et individuelt valgt, hvilken kniv du vælger, da alle har forskellige opgaver og specialer, men her er en lille liste, med eksempler til hvad du f.eks. skal være på udkig efter.
Elektrikeren:
Leahterman laver rigtig gode multi-tools, især deres Skeletool CX er et godt valg til en elektriker. Håndtaget er lavet af rustfrit stål. Nogle af den funktioner inkluderer tang, hardwire cutters, wire cutters, kniv og stor bit driver. Du kan dermed nemt benytte den til at skære i ledninger og klare andre arbejdsopgaver, som en elektriker kan komme ud for.
Tømrer:
En tømrer er ofte nødt til at arbejde med store værktøjer, som skæreklinger m.m. Derfor vil et multi-tool næppe være til megen hjælp og en håndværker kniv for dig, skal helst være en let og håndterbar kniv, som nemt kan skære igennem diverse strips m.m. Der findes desværre ikke multi-tools som har en indbygget klinge eller slaghammer, derfor anbefaler jeg, at købe enten en foldekniv eller en hobbykniv, som kan klare skære arbejdet nemt og effektivt.
Den nye knivlov:
Der har igennem tiden været en helt del ændringer i knivloven, og for mange håndværkere har loven skabt problemer at færdes med deres arbejdsknive og mange er bange/nervøse når de færdes med deres knive og værktøjer. Her er det vigtigt, at du holder tungen lige i munden og får læst op på reglerne. Der er nemlig i år, kommet en ny knivlov, som gør det mere lempeligt for dig, som håndværker, at benytte dig af kniv.
Holdet bag DOLK har lavet en artikel om knivloven, hvor du får de vigtigste punkter ridset op. Den kan du læse her: Er du det mindste i tvivl om, hvorvidt din kniv er lovlig, er det dog stadig en god ide at kontakte det lokale politikontor, som altid vil kunne hjælpe.
Konklusion:
Du arbejder i mange timer på byggepladsen eller på udsendelses opgaver til private, hvor det ikke kan betale sig at gå fra din plads til værktøjskassen. Du skal derfor prøve at skabe dig et overblik, over hvilke arbejdsopgaver, som du oftest kommer ud for og købe din kniv efter det. Hvis du ofte skal skrue eller skære, køb da et multi-tool med bit driver, tang og kniv m.m.
Så hold målet for øje og køb dig en håndværkerkniv, som kan afhjælpe med dine opgaver.
Ingen kommentarer til “Håndværkerkniven: Håndværkerens bedste ven”