Hvis du har en hems, vil du sikkert vide, at det kan være lidt af en opgave at finde en hemsetrappe, der dels passer ind i stuen/rummet, hemsen er i, dels er sikker at benytte. Jeg vil i denne artikel forsøge at belyse , hvad du skal gå efter, når du køber en hemsetrappe.
Hemsetrappe-typer
Hvilken type/model, du skal vælge, afhænger i høj grad af rummet, din hemsetrappe skal stå i. Der findes efter hånden et utal af modeller på markedet, og derfor er mit første råd, at du slår fast, hvilken type hemsetrappe, du vil have. Herved får du nemlig indsnævret udvalget betydeligt, hvilket gerne skulle gøre det endelig valg noget mere ligetil.
Der findes, overordnet set, tre typer hemsetrapper, du kan vælge imellem:
Hemsestiger
En hemsestige er, som navnet svagt antyder, jo ikke nogen trappe – men kan i mange tilfælde være alt rigeligt til din hems. Hemsestigen er kendetegnet ved at være en anelse mere spinkel, hældningen mere stejl og trinene knap så dybe som tilsvarende trappemodeller. Hemsestigerne er derfor meget populære blandt sommerhusejere og børnefamilier, hvor adgangen til hemsen helst ikke må fylde for meget ud i rummet – og hvor voksne med store fødder og tykke maver ikke bevæger sig for meget op og ned.
Hemsetrapper med/uden udtræk
Både hemsestiger og -trapper fås med og uden udtræksbeslag, som gør det muligt, at trække stigen/trappen ud fra væggen, når den skal i brug – og skubbes op mod væggen, når ikke man bruger den. Udtræksbeslaget gør, at din stige eller trappe ikke fylder ret meget i rummet, du har din hems i – og derfor vælger mange ejere af sommerhuse, lejligheder og rækkehuse løsninger med udtræksbeslag.
Der findes en række forskellige udtræksbeslag, som hver især har deres fordele og ulemper. Oftest er det dog udseendet, folk vælger deres udtræksbeslag ud fra.
Hemsetrapper med/uden gelænder
Ligesom almindelige trapper, fås hemsetrapper også med gelænder. Løsninger med gelænder er dog typisk noget mere kraftige og “trappeagtige” end hvad mange måske forbinder med en hemsetrappe/-stige – og jeg anbefaler derfor gerne, at du ser trappen, før du køber den. Får du leveret en hemsetrappe med gelænder, ved jeg, at det kan være lidt af en mundfuld at få sat sådan en op i et lille rum med hems. Det kan synes lidt voldsomt.
Skal du bruge en hemsetrappe med gelænder, er det især vigtigt, at du beskriver hemsetrappen grundigt for sælger, inden du bestiller trappen. Skal det være et rundstoksgelænder – eller bare “et par brædder”, som kan give balance, når børnene render op og ned? I hvilken side skal gelænderet sidde – og har du evt. et gelænder på hemsen, som trappegelænderet skal passe til? (træsort, farve, udformning m.m.).
Mærker
Trappeproducenterne i Danmark har det hårdt – men der findes dog nogle leverandører, som kan producere og levere hemsetrapper af høj kvalitet – til priser, som er til at betale. Herunder har jeg samlet et udvalg af de mærker, vi fører på Stigefabrikken.dk.
- Dolle: Danske Dolle er især kendt for sine lofttrapper, som benyttes i størstedelen af nybyggede hus i Danmark. Dolle er blandt verdens største producenter af lofttrapper, men har også kastet sig over markedet for hemsetrapper, skunklemme og træterrasser.
- EW Lofttrapper: EW Lofttrapper er dansk kvalitet til priser, som er til at betale. EW producerer, ligesom Dolle, lofttrapper, skunklemme og hemsetrapper – og især hemsetrapperne fra EW er populære blandt vores kunder. EW10 og EW11 er vores mest solgte hemsetrapper – begge er med udtræksbeslag og i en kvalitet, som holder flere generationer.
- Fakro: Fakro er mest kendt for sine ovenlysvinduer – men producerer også lavenergi lofttrapper og et lille udvalg af prisvenlige hemsestiger. Her får du en god stigeløsning til en skarp pris.
- ROS: ROS er vores private-label på Stigefabrikken.dk. Her får du hemsetrapper og -stiger i top-kvalitet – på lige præcis de mål, du skal bruge. Vælg selv, om du vil have med eller uden udtræksbeslag, med eller uden gelænder, hvilken træsort, du vil have – eller om din hemsetrappe skal være malet.
- Silkeborg Stigefabrik: Silkeborg Stigefabrik er Danmarks ældste stigefabrik, og det er selvfølgelig din garanti for træprodukter, der holder. Kvaliteten er i orden, priserne er til at betale – og ønsker du en hemsestige på specialmål, klarer de også det.
Hvor høj skal en hemsetrappe være?
Når du bestiller din hemsetrappe (og trapper generelt), er det vigtigt, at du måler rigtigt – første gang. Køber du en hemsetrappe på standardmål, er der mulighed for at levere den tilbage – men har du bestilt en trappe på specialmål, som passer til dit sommerhus, bortfalder returretten hos de fleste forhandlere. Så HUSK at mål rigtigt. Spørg evt. en gør-det-selv ven eller en håndværker, om de vil hjælpe, hvis du har mulighed for dét.
Herunder er en række af de begreber, du vil møde og blive spurgt ind til, når du ser dig omkring efter hemsetrapper på nettet og i byggemarkederne.
Lodret højde
Den lodrette højde på din hemsetrappe, er afstanden fra dit gulv, hvor hemsetrappe skal stå – op til gulvet på din hems – målt i en 90 graders vinkel. Dette er velnok det vigtigste mål, du skal tage.
Udladning
Udladningen på en hemsetrappe er afstanden fra væggen og ud til det punkt på gulvet, hvor hemsetrappen står. Ved flere af vores hemsetrapper og stiger, som er 250-300 cm høje, er udladningen godt en meter. Dette mål er især relevant ved hemsetrapper til mindre rum, hvor der er meget lidt plads omkring trappen at gøre godt med.
Materialer
Hemsetrapper fås ikke bare i “træ”. Hemsetrapper fås i et utal af træsorter og varianter, som kan få dem til at passe ind i ethvert hjem. De fleste “standard”-trapper leveres i ubehandlet fyrretræ – men mulighederne er mange, og har du særlige ønsker til materialet, bør du ringe til forhandleren og spørge ind til dine muligheder.
På Stigefabrikken.dk er der oprettet en lang række standardprodukter af fyr – men ønsker du f.eks. en hemsetrappe lavet af en anden træsort – eller i en anden farve, klarer vi også det.
Vi kan blandt andet lave hemsetrapper i følgende træsorter:
- Ask
- Bøg
- Eg
- Fyr
- Maghoni
- Merbau
Kan man male en hemsetrappe?
Ja, det kan man godt. HVIS, vel at mærke, at trappen leveres ubehandlet fra forhandleren. Er den oliebehandlet, kan det være svært at få malingen til at binde – og så vil du skulle slibe den ned, inden du kan måle. Det er lidt af “et skridt baglæns”, når man netop lige har købt en nylavet hemsetrappe – så sørg altid for at spørg ind til dette, før du køber din hemsetrappe, hvis du ønsker at male den.
Enkelte forhandlere tilbyder også at male trappen for dig, selvom den måske præsenteres ubehandlet i butikken eller på nettet. Spørg bare – du risikerer jo “kun” at få et nej.
Billige hemsetrapper
Hemsestiger fås fra cirka 1.000 DKK – og herfra går priserne ellers bare deropad. Skal du have en kraftig hemsetrappe med gelænder i en særlig træsort og et specialmål, kan prisen lande over 20.000 DKK… Men hvad er så i virkeligheden en billig hemsetrappe? De to nævnte eksempler kan jo i virkeligheden slet ikke sammenlignes…
Søger du en simpel stigekonstruktion, som skal kunne få dig eller dine børn fra gulvplan til en hems, kan en enkeltstige af træ løse opgaven. Sådan en fås fra nogle hundrede kroner – men vil du have lidt dybere trin, som er vinklet ift. stigens hældning, skal du nok regne med, at priserne starter lige over 1.000 DKK.
Hos Stigefabrikken.dk har vi stiger fra Silkeborg Stigefabrik og Fakro, som fås til lave priser – og som stadig lever op til de kvalitetskrav, vi stiller til alle vores produkter. Her får du en god stige, som holder til både børn og voksne i mange år frem.
Brugt hemsetrappe?
Enkelte kunder har før spurgt mig, om vi fører brugte hemsetrapper i butikken. Det gør vi ikke, men jeg ved, at der af og til er folk, der sælger brugte trapper og stiger på dba.dk i forbindelse med renoveringsprojekter el.lign., hvor det gamle inventar skal ud. Her får du mange gange rigtig gode trapper til billige penge – og en brugt hemsetrapper er gerne så god som ny, hvis da ikke den har alt for mange år på bagen.
Et godt tip, hvis du køber en brugt hemsetrappe, er at den helst ikke må være malet, da det så kan være svært at se træets stand. Rent faktisk kasserer Arbejdstilsynet træstiger, hvis de er malet, da man derved ikke kan bedømme, i hvor god stand en stige så er i. Og det samme gør sig jo sådan set gældende med hemsetrapperne…
Trappe eller -stige?
Nu har jeg skøjtet lidt rundt i mellem begreberne hemsetrappe og hemsestige. For “ganske almindelige mennesker” spiller det ingen rolle, om man kalder sin hemsetrappe for en stige og vice versa. For fagfolk er der dog en vis stolthed forbundet med at producere trapper – og får du kaldt en stige for en trappe overfor en trappeproducent, vil du med garanti blive irettesat lynhurtigt.
Når du bestiller din hemsetrappe (eller -stige), bør du altid tænke funktion og mål: Beskriv den funktion, din trappeløsning skal have i dit hjem og oplys målene, du ønsker den skal opfylde. Så vil enhver stige- eller trappeproducent kunne vurdere, om det er en stige eller en trappe, du skal bruge.
Spørgsmål?
Har du spørgsmål om køb af hemsetrapper – eller om den trappe, du måske allerede har derhjemme, er du velkommen til at skrive til mig i kommentarsporet under denne artikel. Alle spørgsmål er velkomne – og jeg skal forsøge at besvare dem straks. Alternativt, er du velkommen til at besøge os på Stigefabrikken.dk, hvor du kan læse meget mere om vores hemsetrapper her.
10 Responses to “Hemsetrappe guide: Gode råd til køb af hemsetrapper”
31. oktober 2015
Julie HansenHej med jer, Jeg har prøvet de mærker, I henviser til – men kan ikke helt finde løsningen, jeg leder efter. Jeg søger en hemsetrappe, der kan fjernes helt, når ikke vi skal bruge den. Vi har et summerhus, hvori vi bruger hemsen til opbevaring. Den bruges kun sjældent, og vi er derfor ikke meget for at have en “fast” hemsetrappe stående i stuen. Heller ikke selvom den kan skubbed op ad væggen. Findes der ikke en model, som måske kan klappes sammen og gemmes væk – eller bare klikkes på bjælken i loftet og så tages væk, når ikke vi bruger den? Kh Julie
3. november 2015
PeterHej Julie
Mange tak fordi du læser med. På Stigefabrikken.dk har vi ikke en sammenfoldelig hemsetrappe el. -stige. Mit bedste bud på en løsning, som den du søger, vil være en hemsestige (ikke for tung) a’la EW11 eller Silkeborg Hemsestige, hvorpå du montere nogle kroge, som så kan hægtes på en konsol / et rør, du montere på væggen.
Kroge + konsol kunne evt. være noget som det her: http://www.stigefabrikken.dk/p/ophaeng-til-stiger-og-hemsetrapper/
Jeg håber, at det var svar på dine spørgsmål?
Venlig hilsen
Peter
8. december 2015
Jacob JensenKan man komme og se en hemsetrappe før man køber den på nettet???
17. december 2015
PeterHej Jacob,
Mange tak fordi du læser med – og tak for dit spørgsmål. Da vores koncept er “køb online – og få leveret direkte fra fabrikken”, har vi desværre ikke alle stiger og trapper på lager på vores adresse i Roskilde. Vi har dog en række “bestsellere”, som du er meget velkommen til at kigge forbi og se, hvis du en dag er i nærheden af Roskilde. Pt. har vi EW10, EW11 og en Silkeborg Hemsestige – men har du særlige ønsker til andre hemsestiger eller -trapper du gerne vil se, skal jeg gerne se, om vi kan få en hjem.
Venlig hilsen
Peter
27. maj 2016
Morten MadsenHej! Jeg kan godt bruge en hemsetrappe hjem til men har desvære ikke plads til den. Kan man måske få en som kan foldes på midten så jeg kan ligge den væk når ikke jeg bruger den??? Hilsen Morten
19. oktober 2016
PeterHej Morten, Tak for din henvendelse. Jeg er ikke bekendt med modeller, som har den funktion. Jeg har dog haft flere kunder, som selv har lavet funktionen ved at lave et tværsnit i stigen og sætte et beslag/hængsel på hver vange – ligesom mange lofttrapper har. Vælger du en hemsetrappe/-stige med udtræksbeslag, fylder den ikke ret meget. Du kan også montere kroge på din trappe – så den kan hænges op på væggen, når ikke den er i brug. Vh Peter
26. juli 2018
Michael Møller LarsenHej
Vi har renoveret vores hus, hvor vi i spisestuen har lavet en lille hems. Her vil vi lave et lille læsehjørne oppe som primært skal bruges af børn i alderen 6-15 år. Hvad vil du anbefale?
Mvh
Michael
30. juli 2018
PeterHej Michael, Fortæl gerne lidt mere – og send evt. mål, tegninger el.lign. – så kommer jeg gerne med et godt råd eller to. Mulighederne er jo nærmest uendelige, så skal jeg ramme noget, som passer ind i jeres projekt, kommer jeg nok til at bede om lidt mere info. Dbh Peter
26. november 2020
Finn EgeholmFindes der et beslag til af skubbe stigen på tværs langs væggen? (Også med udfelding). Det er for at kunne skubbe stigen hen så loftshøjden på hemsen bliver størst; men det er midt i lokalet, så stigen vil være “i vejen”, når hemsen ikke bruges.
8. december 2022
PeterHej Finn. Der findes ikke en færdig løsning, som er lige til at plukke ned fra hylderne i byggemarkedet eller hos onlinebutikker som Stigefabrikken.dk. Jeg ved dog, at der før er lavet tilsvarende løsninger ud af alu eller stålrør kombineret med hjul el. kroge, som man vil kunne glide stigen langs. Giv evt. folkene hos Stigefabrikken.dk et kald – så løser de sagen for dig.