Har du set kollegaer kravle op på sidste trin på en stige for liige at nå op til øverste hylde på lageret, eller set din nabo balancere rundt på en lidt for lang skydestige, når han har skullet rense tagrender – så ved du sikkert, hvor farligt det kan være, at arbejde i højden. Mange mennesker overser mere eller mindre ubevidst risikoen, der er forbundet med at arbejde på en stige, hvilket desværre forårsager mange faldulykker rundt om i landet hvert eneste år.
Hører du selv til flokken af mennesker, som har hovedet under armen, når du arbejder fra en stige, følger i dag 10 gode råd til bedre stigesikkerhed. Passer du ikke på, er det nemlig kun et spørgsmål om tid, før der sker en ulykke.
Faldulykker fra stiger er blandt de hyppigste døds- og invaliditetsårsager i arbejdsøjemed. Her følger 9 tips til bedre stigesikkerhed i hjemmet eller på arbejdspladsen.
- Læs altid betjeningsvejledningen fra producenten.
- Undgå kontakt med elektriske kilder, især luftledninger, når du bruger en metal stige.
- Undersøg altid stigen for slitage og ødelagte dele før brug.
- Sørg for at dit underlag er plant og fri for glat eller løst materiale.
- Følg altid fabrikantens/producentens anvisninger for stigens belastningsevne.
- Hav altid tre kontaktpunkter til stigen ved klatring.
- Træd aldrig op på øverste trin, med mindre stigen er lavet til det.
- Bevæg/flyt aldrig stigen, medens der arbejdes på den.
- Benyt aldrig en stige ovenpå en anden genstand, såsom et stillads for at opnå ekstra rækkevidde
Ekstra! Når den lille stemme inde i dit hoved begynder at stille spørgsmålstegn ved sikkerheden i det, du laver, bør du altid stoppe op og genoverveje situationen. Er du nødt til at spørge dig selv, om du er på vej til at gøre noget dumt, er chancerne for, at dette er tilfældet meget store.
Somme tider glemmer man desværre almindelig sund fornuft pga. travlhed og stress, men i tilfælde hvor man kan komme så slemt til skade, som ved et fald fra en stige, er det vigtigt at være ærlig overfor sig selv. Vil du vide mere om stigesikkerhed, kan du læse meget mere på Arbejdstilsynets hjemmeside.
Her er en video med en tommelfingerregel for hvordan en stige skal stå:
Ingen kommentarer til “9 tips til bedre stigesikkerhed”