
I denne guide vil jeg fortælle lidt om hvilke fordele og ulemper de forskellige stigetyper har og derudover kommer med bud på, hvad der kan være af alternativer til de forskellige stiger. Så hvis du går og er kommet i tvivl om hvilken stige du skal have, eller i tvivl om det er den rigtige type stige du er på udkig efter, så skal du tage et kig på denne guide.
Du vil finde fordele/ulemper og alternativ på følgende stiger:
Arbejdsbukke
God til:
God til mange forskellige simple arbejdsopgaver, eksempelvis plukarbejde på lager og i butik, maling og dekoration af vægge. Hvis du ikke har brug for en hel stige, men bare lige at komme et par trin op, en det en god, nem og transportabel løsning. Nogle arbejdsbukke kan endda bruges som savbuk eller andet (multibukke).
Dårlig til:
Arbejdsbukkens styrke er ligeså meget dens svaghed, den er lille og let at bruge, men skal du højere op end 2-3 trin skal du hente din anden stige. Den afløser aldrig en rigtig god stige.
Alternativ:
Kombistiger, multistiger, universalstiger, foldestiger. Der findes mange fleksible stiger, som også kan fungere til de små opgaver, samtidig med at kunne fungere til de opgaver, hvor man skal højere op end 2-3 trin. Almindelige stiger kan dog ikke bruges som savbuk.
Enkeltstiger
God til: Enkeltstigen er nok den mest udbredte stige og den mest simple af slagsen. Den kan én ting, at give dig mulighed for at komme højere op, og er god til eksempelvis rensning af tagrender, vinduespudsning og lign. Enkeltstigen er ikke den mest fleksible løsning, men klart den mest simple, og har du ikke brug for så mange funktioner, kan enkeltstigen jo være et rigtig solidt valg.
Dårlig til: Enkeltstigens fleksibilitet, eller mangel på samme, gør at den ikke kan bruges til så mange forskellige typer opgaver. Transport kan være et problem.
Alternativ: Er man i tvivl om højden, kan en skydestige måske være et bedre valg, og skal du bruge den til mange typer opgaver, kan nogle kombistiger også bruges som enkeltstiger.
Foldestiger/kombistiger
God til: Foldestigen og kombistigen kan bruges til mange forskellige formål, derfor fungere stigerne godt til håndværkere og gør-det-selv folk der aldrig laver det samme. Derudover kan nogle foldestiger benyttes som et ministillads og nogle kombistiger kan både bruges som skydestige, wienerstige og andet. Fleksibilitet er helt klart den store styrke ved disse stiger.
Dårlig til: Disse typer er klart de mest fleksible og kan bruges til mange formål, men man må ikke tro, at eksempelvis en foldestige kan erstatte den professionelle håndværkers stillads eller arbejdsplatform. Samtidig skal man ofte betale mere for en folde-/kombistiges funktioner, da den jo kan flere ting, men skal du kun bruge wienerstige funktionen, er der jo ingen grund til at bruge flere penge, når man bare kan købe en wienerstige for det halve.
Alternativ: Alternativet til denne type stige er forskelligt da folde-/kombistiger har mange formål. Men find ud af hvad dine krav og behov er, det kan jo være du kan nøjes med en mere simpel stige. Er du eksempelvis maler, kan en wienerstige i de fleste tilfælde klare opgaven.
Hejsestiger
God til: Hejsestigen er et godt valg hvis du skal bruge en stige med samme funktioner som en enkeltstige, men ikke er sikker på højden. Hejsestigens fordel er nemlig, at du kan justere højden, så hvis du lige skal lidt længere op en forventet, så kan du bare justere den. Hejsesystemet i en hejsestigen er som regelt let at betjene, og gør det noget nemmere at håndtere en stige der er meget lang.
Dårlig til: En hejsestige kan måske være lidt voldsom til de mindre opgaver. Så selvom den er meget fleksibel i forhold til højden, er den stadig stor hvis man skal bruge den til mindre opgaver. Den egner sig derfor ikke så godt til hjemmet, men ekstremt godt til folk der skal højde op, uden at risikere liv og lemmer.
Alternativ: Alternativet til en hejsestige kunne eventuelt være en skydestige. Men der er ikke mange alternativer hvis man virkelig skal højt op.
Køkken-/husholdningsstiger
God til: Køkkenstigen er en god blanding imellem en arbejdsbuk og en trappestige. De er ofte optimeret til at blive brugt i trænge omgivelser og derudover findes der også lidt mere designorienterede stiger, som udover at være funktionelle, også ser pæne ud i hjemmet. De er tit meget lette og er altså nemme at rykke rundt på. Alt i alt gode i hjemmet til de små opgaver.
Dårlig til: Som navnet på stigen siger, husholdningsstige, er den altså ikke lavet til at være ligeså robust som mange af de andre stigetyper. Man kan tit finde nogle ret billige stiger i denne kategori (med mindre man vælger en designerstige), men husk nu, at de er lavet til husholdning, ikke håndværkeropgaver eller lignende.
Alternativ: De fleste der køber en husholdningsstige til hjemmet, kunne ligeså godt købe en trappe-, multi-, eller wienerstige, da disse typer vil kunne bruges til mange opgaver i hjemmet. Men skal man bruge en lille, simpel og let løsning i hjemmet, er der ikke mange alternativer.
Reolstiger/lagerstiger
God til: Reol-/lagerstiger er som navnet siger rigtig god til det formål, at nå ting der er på høje reoler. De er ofte udstyret med kroge og hjul så de både kan fastmonteres til en hylde, og samtidig flyttes let. Hjul kan være en rigtig god ting at få med til sin stige, da en reol-/lagerstige kan være meget tung.
Dårlig til: De er ikke som sådan dårlige til noget, med mindre at man regner med, at de kan bruges til andet end lager eller butikker. Det er klart, de er ikke så fleksible, da de er lavet til et bestemt formål.
Alternativ: Man kunne måske overveje, hvis man godt kunne tænke sig en lidt mere fleksibel stige, at kigge på en god enkeltstige eller en høj trappe-/wienerstige.
Skydestiger
God til: Skydestigens klare fordel, er at den kan indstilles i forskellige højder, hvilket gør det lettere og mere sikkert at arbejde. Måden man indstiller den på er ikke helt så teknisk og mekanisk som ved en hejsestige, og nogle ville argumentere for, at en skydestige er nemmere at arbejde med. Som udgangspunkt er det 2 eller flere enkeltstiger der er sat sammen, så man kan justere stigen til den ønskede højde. Skydestiger kan findes i både træ, aluminium og glasfiber, og den to sidstnævnte er de letteste, mens træstigen oftest er lidt tungere. Skydestigen er derudover et super godt valg til vinduespudsere, men kig efter en skydestige med spids top (nogle gange kaldet en ”spidsstige”).
Dårlig til: En skydestige skal, ligesom en hejse- og enkeltstige, læne sig op ad en væg eller lignende. Skal man lave noget arbejde hvor stigen skal være fritstående kan man altså ikke bruge disse typer. Stigen er altså super god, hvis man skal bruge en klatrestige, og gerne vil have mulighed for at justere højden, men skal du bruge den til indendørsarbejde, eller arbejde hvor man ikke nødvendigvis har noget at læne stigen op ad, skal man bruge en anden stige. Der findes også skydestiger som kan benyttes som kombistige, hvilket ville give lidt flere funktioner.
Alternativ: Hejsestigen eller enkeltstigen kan være fine alternative, men dækker forskellige behov. Nogle kombistiger har også ”skydestige” som en funktion, så hvis du også skal lave opgaver hvor du har behov for en fritstående stige, kan en kombistige altså også være et alternativ der skal tages i betragtning.
Tagstiger
God til: Tagstiger er selvfølgelig lavet til det formål, at man kan arbejde på taget, med de rette sikkerhedsforanstaltninger. Tagstiger kan ikke bruges til andre formål, men andre stiger ville heller aldrig anbefales til tagarbejde. Der findes også tagtrin, som kan fungere rigtig godt, hvis ikke man lige vil have en stige på taget.
Dårlig til: Hvis man forventer at stigen kan bruges til andre formål, bliver man selvfølgelig skuffet. Men til taget er det selvfølgelig det eneste rigtige valg.
Alternativ: Ingen alternativer, tagtrin eller tagstiger til arbejde på tage!
Teleskopstiger
God til: Teleskopstigen er en smart fleksibel stigetype, som fungerer godt til de simple opgaver. De er meget kompakte, når de er sammenfoldet, og er derfor meget nemme at transportere og have med overalt. Man behøver ikke en kassevogn for at transportere en teleskopstige, da den kan passe i de fleste baggagerum eller på bagsædet. Der findes også teleskopstiger med flere funktioner, eksempelvis laver Jumbo en teleskop-wienerstige, som derfor også kan benyttes som en fritstående stige.
Dårlig til: En teleskopstige har de samme begrænsninger som en enkeltstige, den har en begrænset højde, og skal man meget højt op og arbejde, kan den aldrig erstatte en skydestige eller hejsestige. De fleste teleskopstiger har kun én funktion, altså begrænset til klatrestige (wienerstige findes dog også).
Alternativ: Der findes ikke nogen alternativer der er ligeså kompakte, men mange stiger kan give samme funktionalitet og virker til samme eller flere formål til en billigere penge.
Trappestiger
God til: Trappestigen er nok den mest udbredte stige til gør-det-selv folket i hjemmet, og det er der en grund til, trappestiger er nemme at flytte rundt på, de kan bruges til mange forskellige opgaver og de fleste trappestiger har også en lille platform, som man kan stille sit værktøj eller malerbøtter på. Det er en meget praktisk stige og kan bruges til de fleste ting, hvor man skal bruge en fritstående stige. Stabiliteten er også god ved denne type stige. En rigtig god løsning til hjemmet hos gør-det-selv folket, men også en rigtig fin løsning til malere og andre håndværkere der ikke behøver at komme op i 10 meters højde.
Dårlig til: Selvom trappestigen er meget populær for dens gode stabilitet og kan bruges til mange opgaver, er den rimelig begrænset i forhold til hvor man kan benytte den. Den er ligesom wienerstigen et godt valg til indendørs arbejde.
Alternativ: Wienerstigen er den eneste stige som kan afløse trappestigen helt, hvis ikke man har brug platformen til sit værktøj eller sin malerbøtte.
Wienerstiger
God til: Wienerstigen er en meget stabil og yderst populære stigetype. Man ser den tit i hjemmet, til hobbybrug, i butikker og ikke mindst hos malere og andre håndværkere der ofte arbejder indendørs eller hvor en fritstående stige er nødvendig. Wienerstiger er oftest heller ikke særligt dyre, og man kan altså få ret meget kvalitet for ikke særlig mange penge, hvilket jo altid er godt. Der findes også wienerstiger som er adskillige, og kan altså bruges som enkeltstige også, hvilket jo er super smart hvis man også skal klatre. Men som udgangspunkt er wienerstigen altså to enkeltstiger sat sammen i en ”A”-form.
Dårlig til: En wienerstiger er kun stabil og sikker, så længe den får et fladt og solidt underlag, og hvis ikke det er muligt, skal man heller ikke bruge en wienerstige. Wienerstigen kræver også sin plads, da den skal være foldet helt ud, før dens stabilitet er god nok til sikker brug. Derfor anbefales Wienerstigen oftest kun til indendørs arbejde.
Alternativ: Trappestigen kan være et alternativ, hvis man ikke har brug for en fritstående stige kan en enkeltstige også være et rigtig godt alternativ.
Vinduespudserstiger
Vinduespudserstiger er sådan set ikke en helt defineret kategori, men stigetyperne hejsestige og skydestige er oftest det bedste valg når det kommer til vinduespudserfaget. Alligevel ser man mange vinduespudsere som vælger enkeltstigen for at spare lidt penge, men det begrænser jo vinduespudserens muligheder. Den forskydelige spidsstige fra Silkeborg Stigefabrik er et godt eksempel på en stige der er lavet målrettet til vinduespudsere. Så hvis du skal bruge en ny stige til vinduespudsning, vil den klare anbefaling herfra klart gå på en skyde- eller hejsestige og hvis muligt en spidsstige som den Silkeborg Stigefabrik laver.
Køb din vinduespudserstige her.
Brandstiger
Brandstigen minder sådan set lidt om en enkeltstige, men de er bare som oftest fæstnet til ydermuren, og skal derfor kunne klare alt vejr. Det er selvfølgelig vigtigt at en brandstige skal kunne holde til mere vægt end en almindelig arbejdsstige, så hvis huset går i brand, kan man få hele familien ned på en gang. Der findes bl.a. en Jumbo brandstige som kan fæstnes på en væg, hvor trinene udløses når man trækker en split på stigen, og dermed vil man kun kunne se stigens ramme når den ikke er udfoldet, og så slipper man altså at skulle have en hel stige fæstnet på sit hus.
Hemsestiger
Hemsestiger er et skræddersyet produkt der er lavet til ét specifikt formål. Hemsestiger er oftest lavet til at se pæne ud, og samtidigt i rigtig god kvalitet, så de kan holde i mange mange år. Hemsestiger er ikke den stige man skifter ud så ofte, og det kan da også være svært at finde forhandlere af hemsestiger. Tit kan man få et rigtigt fint resultat ved at spørge sin lokale snedker eller tømrermester om de ikke kan lave en hemsestige eller trappe, men så skal du huske på, at ikke alle snedkere eller tømrermestre kan godkende din hemsestige. Hvis du gerne vil være sikker på at få en sikker stige af god kvalitet, så fandt jeg ud af, at stigefabrikken.dk også sælger hemsestiger fra henholdsvis EW Lofttrapper og Silkeborg Stigefabrik, se mere på Stigefabrikken.dk
Sikkerhed frem for alt!
En god stige af høj kvalitet holder i mange år og giver en tryg arbejdsplads. Så husk nu på, at kvalitet ikke bare er lig med holdbarhed når det kommer til stiger, en god stige kan sænke antallet af skader på arbejdspladsen. Man kan finde en masse statistikker og gode råd omkring arbejdssikkerhed på arbejdstilsynets hjemmeside, eksempelvis kan man finde ud af, at den ulykke der oftest sker på arbejdspladsen er fald/snuble ulykker relateret til arbejde på stiger og stilladser. Se mere på arbejdstilsynet hjemmeside
Hvis du er i tvivl om dine stiger stadig er holdbare og sikre, eller om dine stiger i det hele taget er sikkerhedsgodkendte, så kan du bestille stigeeftersyn fra forhandlere og leverandører af stiger. Stigefabrikken.dk har bl.a. stigeeftersyn som bliver udført af specialister.
Ingen kommentarer til “Stigeguide: Stiger fra A-Z”